rogier rouwet
fotografie: maurijn en rogier rouwet

BOS-DAK, KOTTEN

a

In dit bouwwerk in het bos komen hedendaagse en eeuwenoude houtbouwmethodes samen. Samen met andere hoogwaardige materialen als staal en messing en op een fundering van in het werk gestort beton. Het biedt ruimte voor stalling van voertuigen en opslag van materialen. Bovenal is er gezocht naar een nieuwe relatie met het kleine en jonge achterliggende bos. Door het bouwen van een muur en een dak tussen het (functionele) erf van de woonboerderij en het bos zijn nieuwe looproutes, doorzichten en verblijfsplekken ontstaan.

a

De nieuwe dakconstructie van gelamineerde (samengestelde) vuren liggers is een voor de plek nieuwe vorm, eenvoudig te onderscheiden van het oude eikenhout van de gebinten en de levende bomen in het bos. De bomen die zo veel als mogelijk door en langs het starre grid van de hedendaagse houten dakconstructie groeien. Waarvan de dakrand bekleed is met flinterdunne messing plaat. In het begin als een gouden spiegel en zich steeds meer voegend naar de omgeving. Een raamwerk dat al het op de plek aanwezige leven benadrukt.

Proces,

a

Jaren geleden stond er precies op deze plek ook een schuur naast diezelfde beuk, zie foto hierboven, bestaande uit houten gebinten met een pannen dak en zoals te zien op onderstaande foto uit de jaren zestig in verval geraakt.

Een eeuwenoude gebintconstructie, het enige dat rest van een boerderij net over de grens in Duitsland gelegen is voor het nieuwe bouwwerk met zorg gemarkeerd, gedemonteerd, getransporteerd, gerestaureerd en geplaatst. Op een paalfundering en zonder verdere verharding zodat de bosbodem zo veel mogelijk vrij blijft. Boven op het dak is een tweede bosbodem aangelegd.

Stalen profielen om de krachten uit de nieuwe dakconstructie over te brengen op de gebinten.

Ontwerp, bouwbegeleiding en uitvoering door Maarten Rouwet, Maurijn Rouwet en Rogier Rouwet.

Constructief advies door Wim Wieskamp van SEM Oost Nederland.

Stalen elementen en messing gevelsysteem door Joost Bosman van Smederij Bosman.

Dakconstructie door Woodteq houtconstructies B.V.

Montageploeg dakconstructie onder leiding van Kees van Randwijk van Bouw- en Aannemersbedrijf Van Randwijk.

Hijswerkzaamheden door B.C.S. Loonbedrijf B.V.

Dakbedekking door Leemrijse Dak- en Wandtechniek B.V.