rogier rouwet
fotografie: hans burggraaff

TRAP HUIZEN

a

Deze vrijstaande woning in Huizen is in 1977 gebouwd ter plaatste van een oude leemkuil waardoor er een hoogteverschil is ontstaan tussen de straat en een deel van de tuin. Hier is in het oorspronkelijke ontwerp op aangesloten door het voorste deel van de woning te ijken op het straatniveau en het achterste deel op het niveau van de tuin (split-level). De vraag aan de basis van ons aandeel in de recente renovatie is om de vele hoogteverschillen in de woning op nieuwe manieren te overbruggen met trappen en te voorzien van balustrades, ook voor de veiligheid van kleinkinderen, zowel binnen als buiten. Waarbij de nadruk ligt op het verbinden van het interieur en de omliggende tuin doormiddel van natuurlijk materiaalgebruik.

Naar buiten,

a

Wat eerder de garage was is tot een gastenverblijf en werkruimte gemaakt grenzend aan een patio-achtige buitenruimte die door het afgraven van de oude oprit is ontstaan. In de ook hieraan grenzende zijgevel van de woning zijn er twee deuren naar deze patio, een vanuit het souterrain en een vanuit de keuken op straatniveau. Om het mogelijk te maken ook de laatste te gebruiken is er een bordes met trap langs de gevel geplaatst die de parkeerplaats, keuken en tuin in een beweging verbindt. Aansluitend bij de voor de constructie van de woning toegepaste materialen, baksteen muren en betonvloeren, is voor deze nieuwe constructie opnieuw voor een steenachtig materiaal gekozen. De constructie van beton is in een fabriek gemaakt en ter plekke samengesteld. In het beton is een ranke stalen balustrade opgenomen die de vorm van de constructie volgt. Het betonnen bordes is voorzien van een loper van Italiaans kastanjehout. Dit hout zal langzaam vergrijzen en is een van de mogelijke alternatieven voor het tropisch hardhout dat veelal voor vlonders wordt toegepast.

Langs de achtergevel op niveau van de leefruimte ligt een groot balkon waarvan de bestaande balustrade niet langer veilig was. Hier komen het beton, staal en kastanjehout terug en in detail iets verschillend. Zo is de dakrand van zink vervangen voor elementen van beton, en op de dakbedekking is een vlonder van kastanjehout geplaatst met tussen beton en hout een stalen balustrade en dakbegroeiing.

Door de nieuwe functie van de garage is behoefte aan een nieuwe buitenberging en schutting ontstaan. Zowel de schuur als de schutting zijn gemaakt van douglas hout van Nederlandse bodem. De verbinding tussen houten constructie delen is gemaakt van roestvast staal, deze details zijn voor dit project in samenwerking met de smid en de constructeur ontwikkeld en geproduceerd. Er is voor de schuur een stalen dak toegepast. Het hout is onbehandeld en zal daardoor geleidelijk vergrijzen. Zowel de schuur als de schutting zijn in samenwerking met de opdrachtgever uitgevoerd.

Naar binnen,

a

In het interieur van de woning was in de bestaande situatie de baksteen die buiten nog te zien is zichtbaar, onder andere in opgemetselde borstweringen op de scheiding van verschillende vloerniveaus en in tussenmuren. Hierdoor waren de verschillende delen van de leefruimte visueel van elkaar gescheiden. Een belangrijke ingreep door de opdrachtgevers was het opbreken van deze scheidingen en het plaatsen van acht grote dakramen waardoor er veel dag- en zonlicht binnenvalt in de opengewerkte leefruimte.

De enige toevoeging aan deze lichte en open leefruimte zijn verschillende elementen van iepenhout: balustrades die soms een kamerscherm vormen, trappen, trapleuningen en een werkblad. Naast het praktische antwoord die deze elementen bieden als doorvalbeveiliging en het overbruggen van de vijf hoogteverschillen in de woning is er ook een geborgen studieplek ingepast. Het iepenhout is gekozen om de warme uitstraling, licht contrast met de vloer en met in gedachte de verschillende tinten groen in het meubilair. Het is toegepast in combinatie met details van messing en blauwstaal. De houten profielen van de balustrade zijn zo vormgegeven dat ze recht van voren gezien de minimale afmeting hebben zodat het zicht naar buiten niet meer dan nodig beperkt wordt. Langs de balustrades gezien zorgt de diepte van de profielen juist voor minder open aanzicht zodat de verschillende plekken in de leefruimte voldoende afgebakend zijn.

Ontwerp, bouwbegeleiding en uitvoering door Rogier Rouwet.

Stalen balustrades en details door Joost Bosman van Smederij Bosman.

Storten van funderingen en betonmontage door Willem van der Straten van Bouw en Montagebedrijf van der Straten.

Iepenhout in het interieur door Wim en Timon Bongers van Meerkat Meubels.

Constructief advies door Wim Wieskamp van SEM Oost Nederland.

Prefab beton elementen door HCI Hengelo.

Dakbedekking door Dakdekkersbedrijf Poppe.

a

Met dank aan Annelies Gieling en Hans Burggraaff.