rogier rouwet
fotografie: maurijn en rogier rouwet

WONING VK, AMSTERDAM

a

Deze woning aan de Valentijnkade in Amsterdam Oost bestaat uit de twee bovenste, samengevoegde verdiepingen van een pand/trappenhuis in het blok dat in 1924 werd gebouwd. De plattegronden zijn getekend door Gulden & Geldmaker Architecten en de voorgevel door A.J.Westerman. Diezelfde architect A.J.Westerman die dit bewuste pand lange tijd zelf nog in bezit heeft gehad. Bijna een eeuw later zijn deze verdiepingen in een serie van ingrepen geleidelijk getransformeerd tot de bestaande situatie. In 2012 zijn de twee etages officieel samengevoegd tot een woning. In de originele situatie was er per verdieping een woning met eigen voorzieningen. Inclusief toilet maar zonder badkamer waren de bewoners afhankelijk van het badhuis op het Javaplein. Onder andere door het samen voegen van de twee etages is er niet veel van de oorspronkelijke plattegronden te zien en wordt de beschikbare ruimte telkens doorkruist met looproutes.

a

De renovatie van de woning heeft als doel om de beschikbare ruimte goed te benutten en het wooncomfort/-plezier te maximaliseren. Er is waar nodig rust gebracht. Waarbij bestaande en nieuw geïntroduceerde materialen samen tot recht komen.

Zuinig op energie,

a

De woning is uitstekend ge´soleerd met isolatiewaardes van gevels (Rc = 5,5 m2K/W) en dak (Rc = 7,2 m2K/W) die hoger liggen dan de geldende nieuwbouw norm. Bij het isoleren van de balkonvloer is een nieuw materiaal toegepast waardoor met een relatief dun pakket een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde wordt behaald (Rc = 9 m2K/W). In de achtergevel zijn nieuwe houten kozijnen met drievoudig glas toegepast (gemaakt door HP Kozijn en gecertificeerd door Passive House Institute) en in de voorgevel zijn de kozijnen in goede staat behouden waarbij wel het bestaande dubbel glas vervangen is. Bijzonder is het aardwarmtesysteem met een bron van 120 m diep die drie meter uit de gevel onder de klinkers van het trottoir ligt, met een warmtepomp op de derde verdieping en vloerverwarming door de hele woning. Het op de warmtepomp aangesloten ventilatiesysteem wint warmte terug uit de afgezogen lucht.

a

Op het dak is beplanting gecombineerd met een dakterras en door Exasun in Nederland geproduceerde pv-/zonnepanelen. In de berekening door Climatic Design Consult is een EPC = 0 bereikt. Waar mogelijk zijn materialen uit de gedeeltelijke sloop teruggewonnen, schoongemaakt en ter plekke hergebruikt dan wel opgeslagen voor gebruik in toekomstige projecten. Nieuw toegevoegde materialen zijn geselecteerd naar een positieve invloed op het binnenklimaat.

De armaturen voor de verlichting door de hele woning zijn gemaakt van de oude gietijzeren standleiding die door de renovatie niet meer in gebruik was. Nog te herkennen aan de bochten, t- en verbindingsstukken zoals direct hieronder te zien.

Zie ook de renovatie pagina voor foto's en een beschrijving van het proces van deze renovatie.

Ontwerp, bouwbegeleiding en uitvoering door Maurijn Rouwet en Rogier Rouwet.

Installatiewerkzaamheden en advies door Hans Bosman.

Terrazzo door Maurits Koster en Maurijn Rouwet.

Metselwerk door Kees van Randwijk van Bouw- en Aannemersbedrijf Van Randwijk.

Stalen balustrades en details door Joost Bosman van Smederij Bosman.

Stalen constructies door Sascha Navis.

Nieuwe kozijnen door Hans Paalman van HP Kozijn.

Tegels gezet door Rene Vreman.

Dakbedekking door Jaap Simonis.

Constructief advies door Wim Wieskamp van SEM Oost Nederland.

Aardwarmtesysteem en vloerverwarming door Albreco.

Groen dak en installatie PV-/zonnepanelen door Solar Sedum.

a

Met dank aan Laurens Meindertsma, Matthijs Wansink, Eletta Daemen, Luuk Schröder en Eva Koopal.

a

a

Dit project is totstandgekomen met behulp van subsidies uit het EU City-ZEN programma, Amsterdam Aardgasvrij, de ISDE subsidie op warmtepompen van de Rijksoverheid en een subsidie van de gemeente Amsterdam voor groene daken.

a

This project has received funding from the European Union's Seventh Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement No 608702.